Geocaching – nå mulig på Vestfjord Panorama
Lørdag 22. august 2015 ble hele 17 «cacher» tilgjengelige på området
I området i og nær hyttefeltene er lagt ut totalt 17 geocacher. Flere er barnevennlige, 4 ligger i klatretrær. Noen er av nanostørrelse, dvs at beholderen er ca 10*15 mm mens resten er litt større bokser med bytteting i. Det er med andre ord muligheter her for «geocachere» på alle nivåer.
Vestfjord Panorama og tilstøtende område er spesielt utvalgt på grunn av områdets historiske betydning. Området har vært et yndet handelssted i århundrer, og i nyere tid er det militærhistoriske aktiviteter som har satt sine spor. De fleste av de 17 cachene som er lagt ut beskriver akkurat det området de ligger i. Historien kan leses i beskrivelsen til de enkelte cachene, og et eksempel er gjengitt nedenfor.
Geocaching
Geocaching er en internasjonal aktivitet, som er sammenliknbar med orientering. Men i stedet for kart og kompass benyttes GPS, gjerne i form av en app på en smarttelefon. Man leter etter «cacher» som er gjemt slik at man ikke skal kunne finne dem uten å ha app eller annen GPS-enhet og beskrivelse tilgjengelig. Retning til cachen og avstanden leses av i sanntid på skjermen, og en beskrivelse av gjemmestedet er beskrevet i app’en i form av hint. I skrivende stund er det plassert ut mer enn 2,5 millioner cacher i hele verden. Geocaching er med andre ord en hobby som kan dyrkes nesten uansett hvor i verden man velger å dra på tur, og samtidig bringer letingen deg til steder du sannsynligvis ikke ville tenke på å besøke. Hvorfor ikke begynne letingen på Vestfjord Panorama?
Les mer om geocaching på: www.geocaching.com
Eksempel på en beskrivelse for en av cachene som er lagt ut i området:
Sagnet om Øygårdsosens tilblivelse:
Kilde: Leif Walsø-Kanstads nedskrevne fortellinger om området rundt Kanstadfjorden
”Sagnet forteller at engang for lenge siden eides Øygården av to søstre. Begge var ugift.
Da det led på tiden og de forstod at de måtte forlate denne jord, gjorde de opp sin status
og de delte eiendommen i to. Den ene gav sin part til kirka og den andre gav sin part til havet. Og straks tok havet sin part. Den tok til å ry ut, og det gikk så fort at selv ikke husdyrene kunne berges”.
Slik ble Øygårdsosen til, og ennå tar havet stadig mere av osen.
Noen mener at Øygårdskjærringa fortsatt vandrer hvileløst omkring den dag i dag. Ikke vet vi, men området er ulent og overgrodd av kratt. Da vi skulle legge ut cachen og ta bilde av osen, sank vi ned og satt oss fast i leiren. Cachen ble derfor plassert nærmere veien slik at ikke Øygårdskjærringa skal ta oss geocachere også.